Istoria Computerelor, Numerelor, a Gândirii Umane
Bună Dimineața
În această parte de blog am să încerc să vă ofer date serioase, pierdute în negura timpurilor, pe care le consider necesare pentru a vă întregi imaginea despre computere, numere sau gândire.
Ce legătură ar putea fi între computere/calculatoare și personajul din figură ? În figura avem o primată mai exact un babuin.
Ca o paranteză, am să încerc să inserez și conținut multimedia :
am să încerc să fac filmulețe scurte despre istoria computerelor romanțată.
Sau un podcast.
În primul rând despre lucrurile serioase și anume raportarea lingvistică în limba engleză va fi făcută la Oxford Dictionary… va exista un transcript al scenariului cu referințe si link-uri pentru ca tot să fie documentat
Ce sunt deci computerele și de unde vin?
Nasc pui vii? Părinții lor știu?
Nu putem scrie o istorie a computerelor fără a scrie o istorie a numerelor iar numerele scrise cele mai vechi au supraviețuit pe oase de babuini în sistem TALLY… (vă explic) să le zicem pe răboj.
De fapt nu numerele au supraviețuit ci niște crestături care erau o imagine a numerelor 1 la 1. 30 de capre avem, 30 de crestături notăm.
Au apărut mai întâi ca oase de animale sculptate cu crestături în paleoliticul superior; un exemplu notabil este osul din Ishango (wiki)
Deci acum 30000 de ani în paleolitic omul a învățat să țină socoteala cumpărăturilor
.
Glumă-
Eu unul cred pe lângă multiplele ipoteze științifice că osul din Ishango este lista de cumpărături a doamnei Neanderthal lăsată soțului pe frigider în living pentru ceva shopping la Mega (din plot-ul viitorului canal)
De reținut că pentru acest tally avem termen în limba noastră un termen arhaic venit pe descendența slavă și anume răboj. Răbojul a fost un dispozitiv antic – medieval de memorare – folosit pentru a înregistra și documenta numere, cantități sau chiar mesaje.
Necesitatea păstrării unor evidenţe cât mai corecte i-a determinat pe oameni să găsească soluţii şi instrumente pentru înregistrarea tuturor socotelilor pe care le făceau, mai ales în ceea ce privea activităţile comerciale. În societatea tradiţională cel mai cunoscut obiect folosit pentru a înregistra diverse tranzacţii era răbojul. Acesta este un băţ de formă cilindrică sau în patru muchii pe care se fac însemnări cu ajutorul crestăturilor. Uneori răbojul a fost folosit şi drept ,,chitanţă”, prin efectuarea a două seturi de crestături asemănătoare, la cele două capete al băţului; prin rupere sau tăiere, o parte revenea datornicului, iar cealaltă creditorului. copul răbojului era acela de a însemna datoriile, numărul animalelor, cantităţi de produse agricole sau sume de bani.
Avem în imagine un moment de istorie în care suntem în aceeași notă cu Occidentul fără a ne forța prea mult. Și dacă observați avem un mod de a nota datoriile.
Mă veți întreba acum unde îmi umblă gândul…în United Kingdom
Exact până în Anglia medievală la ceea ce se cheamă Exchequer.
Ce este însă Exchequer ?-
Fiscul. (în Marea Britanie) departamentul guvernamental care controlează trezoreria sinonimă a banilor publici. Acea tablă de șah era numită Exchequer și pe ea se înregistrau : activele și pasivele
Exchequer, în istoria Marii Britanii, departamentul guvernamental care era responsabil cu primirea și dispersarea veniturilor publice. Cuvântul derivă din latinescul scaccarium, „tabla de șah”, cu referire la pânza în carouri pe care avea loc socoteala veniturilor.
Deși sarcina sa principală a fost să se asigure că fiecare bănuț a fost colectat și contabilizat, Fiscul a fost întotdeauna mai mult decât un simplu teren de reproducere pentru contabilii medievali – a fost văzut ca un loc de primire pentru înregistrări scrise, precum și pentru bani.
Ce se prezentau în Exchequer ?
Răbojurile erau o modalitate de înregistrare a datoriilor cu un sistem care era sublim de simplu și eficient.
Răbojul ar conține o înregistrare a datoriei, de exemplu: „9 GBP 4s 4d de la Fulk Basset pentru ferma din Wycombe”. Fulk Basset a fost episcop al Londrei în secolul al XIII-lea. Avea datoria față de regele Henric al III-lea.
Acum vine partea elegantă.
Bățul ar fi împărțit în jumătate, pe lungimea sa de la un capăt la altul. Debitorul ar reține jumătate, numită „foil”. Creditorul ar reține cealaltă jumătate, numită „stoc” – chiar și astăzi, bancherii britanici folosesc cuvântul „stoc” pentru a se referi la datoriile guvernului britanic.
Deoarece salcia are o granulație naturală și distinctivă, cele două jumătăți s-ar potrivi doar una cu cealaltă. What tally sticks tell us about how money works – Ce ne spun răbojurile despre cum lucrează banii
Și acum , o paranteză, cum de altfel va încerca mereu să facă autorul și să construiască teme noi din tema dată…
Pentru că am amintit de sistemul TALLY sau răboj, știți cumva sau ați auzit care este legătura dintre el și cărțile de credit ?
Post Views: 563
Related