Definiție. Obiect
Logica este știința al cărui obiect este stabilirea condițiilor corectitudini gândirii, a formelor și legilor generale ale raționării juste, conforme prin ordinea ideilor cu organizarea legica a relațiilor obiective. În stabilirea acestor condiții, logica face abstracție de conținutul concret al diverselor noastre idei, fiind în acest sens o știința formală, analoaga cu gramatica sau cu geometria.
Asa, de pilda, ea se ocupa cu noțiunea sau cu judecata în genere și cu o anumita noțiune sau judecata determinata concret.
Logica se împarte în trei ramuri mari:
a) logica clasica (formal filozofica),
b) logica matematica (simbolica, numita și logistica) și
c) logica dialectica.
Ce este gândirea logică?
Coci prăjituri cu tatăl tău. Mmm! Treaba ta este să măsori și să pui ingredientele în castron, iar treaba tatălui este să-ți citească rețeta. Îți spune să pui 2 căni de zahăr în bol, dar mixerul e zgomotos și nu-l auzi. A spus „2 căni” sau „2 găleți”? Care ar avea mai mult sens? Să gândim logic!
Întrebări pe care să ți le pui
Cât de mare este bolul?
Care s-ar potrivi: 2 căni sau 2 găleți de zahăr?
Cât din celelalte ingrediente ai pus? Sunt mai comparabile ca mărime cu cele 2 căni sau 2 găleți?
Ce măsură vezi mai des într-o rețetă, „cești” sau „găleți”?
Odată ce pui și răspunzi la aceste întrebări, vei fi mai probabil să te decizi că tata trebuie să fi spus „cești”. Felicitări, tocmai ați raționat și folosit gândirea logică pentru a rezolva o problemă de matematică! Aceasta înseamnă că te-ai gândit la ce ar avea cel mai mult sens.